fbpx
Kerstpakketten 2022

Kerstpakketten 2022

Bestel hier!

Kerstpakketten die een grote glimlach op de gezichten tovert en bijdragen aan de echte kerstgedachte omdat er van iedere pakket een donatie naar Stichting Phéron zal gaan. Je vindt hier de allerleukste kerstpakketten. Voor iedere collega, medewerker of klant is hier een passend eindejaarsgeschenk te vinden.

‘De allerlaatste keer’

11 november 2019 schreef Sharon Gajadin, de mama van Phéron een ontroerend gedicht over de allerlaatste keer dat zij Phéron mocht toedekken.

Kort na deze publicatie componeerde Yvonne Liew-On een prachtig lied van deze aangrijpende en liefdevolle tekst. Zij was zo geraakt door de voelbare woorden,  waardoor zij de volgende dag de muziek er (tranen) vloeiend bij kon componeren. Dit bijzondere lied wordt vertolkt door zangeres/theatermaakster/pianiste Nicky ten Bosch. Hopelijk mag dit lied veel warmte, steun bieden aan een ieder die een dierbare verliest.

Ik kuste je zachte wangetjes
Zo kwetsbaar, koud en teer
Dekte je zachtjes toe

In een witte fluffy deken

Voor de allerlaatste keer
Nog één keer, aanraken, liefkozen, fluisteren, voelen…
Nog één keer alles overbrengen wat we in ons hart bedoelen
Over liefde, loslaten, weerzien en eeuwigheid
Over houden van
Dat oneindig reikt

Nog één blik
Met open ogen en ogen dicht

Omdat ik niets wil vergeten
De kleinste details op jouw gezicht
Kon ik je maar begeleiden
Bij die allerlaatste reis

Samen hand in hand
Maar je ziel was te mooi om te blijven

Zo puur, vol liefde

Nog even kijken over de rand…
Dag liefste, je bent ‘vrij’ om te gaan
In mijn hart zal ik je altijd vinden

Slechts één gedachte, één ademhaling bij je vandaan ♡

– Tekst: Sharon Gajadin – 11 november 2019

 

Stichting Phéron wint hoofdprijs in KRO-NCRV’s Actie Warm Hart 2020

Stichting Phéron wint hoofdprijs in KRO-NCRV’s Actie Warm Hart 2020

De stichting Phéron ontvangt een donatie van 10.000 euro van omroepvereniging KRO-NCRV om haar prachtige werk voort te zetten, zo is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de finale van de Actie Warm Hart. De stichting is een initiatief van Sharon Gajadin uit Sneek en steunt ouders en naasten en helpt hen in beweging te brengen rondom het verlies én afscheid van hun baby. Jaarlijks overlijden in ons land voor, tijdens of na de bevalling gemiddeld 4 baby’s per dag.

Dit jaar streden maar liefst 104 goede doelen om de hoofdprijs van 10.000 euro en werd een recordaantal van totaal 33.967 stemmen uitgebracht. Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, NPO Radio 2-dj Emmely de Wilt en presentator Daan Nieber vormden de driekoppige jury die uit de vijf finalisten de winnaar kozen. Na de online presentaties door de finalisten vanmiddag kozen zij Stichting Phéron als hoofdwinnaar van de Actie Warm Hart van KRO-NCRV. Peter Kuipers: “De stilte die een ouder ervaart in zo’n situatie is om kippenvel van te krijgen. Fantastisch hoe Sharon, initiatiefnemer van deze stichting, vanuit haar eigen ervaring andere ouders en naasten wil helpen. Met de Phéron Memory Box kunnen ouders de korte tijd met hun kindje zo waardevol mogelijk maken en een blijvende herinnering creëren voor later”.

De jury vond de keuze dit jaar dermate lastig door de overtuigende en persoonlijke presentaties van de finalisten dat de vier overige finalisten (Keep The Heartbeat Going, Stichting Tiga Batang Air, Stichting Mariette’s Child Care en Stichting Avavieren) allen een donatie van 5000 euro mochten ontvangen.

Stichting Phéron in de finale van KRO – NCRV actie Warm Hart

Stichting Phéron in de finale van KRO – NCRV actie Warm Hart

SNEEK – Stichting Phéron is één van de finalisten in de actie Warm Hart. Met deze Actie geeft KRO-NCRV een mooie donatie aan 3 goede doelen. Doelen die op een bijzondere manier bijdragen aan een warme samenleving, waarin we omkijken naar elkaar.

Dit jaar nomineerde KRO – NCRV rond de 100 goede doelen. Ieder goed doel moest zoveel mogelijk stemmen inzamelen om in de top 5 te komen. Na een spannende stemperiode wist Phéron genoeg stemmen in te zamelen en werd zij één van de finalisten.

Op zaterdag 12 december 2020 geven de vijf goede doelen die de meeste stemmen hebben verzameld een (corona-proof) presentatie voor een onafhankelijke jury. De jury van Actie Warm Hart bestaat uit: Peter Kuipers, Emmely de Wilt en Daan Nieber. Stichting Phéron maakt hierbij kans op een mooie donatie van € 2.500, € 5.000 of € 10.000. 

Stichting Phéron wil iedereen ontzettend bedanken voor het stemmen en delen.

START JAARLIJKSE LOTERIJ ACTIE ♡

START JAARLIJKSE LOTERIJ ACTIE ♡

Wij hebben jouw HULP nodig. Dit jaar – is in vele opzichten – voor iedereen een bizarre tijd. Maar stel je eens voor dat je in dit jaar of komend jaar een geliefde plots moet missen. In een tijd waarin restricties gelden tijdens de bevalling van je (stilgeboren) kindje (die komt te overlijden), de uitvaart en daarna. 

De stilte, nog stiller dan ooit. Dierbare momenten en herinneringen zijn belangrijker dan ooit om vast te leggen. De box, een kleine geste, met een grote impact. Herinneringen die je maar één keer vast kan leggen, zoals een afdrukje in klei of op papier.  Dat gunnen wij ouders met alle liefde.

We zweten peentjes voor volgend jaar. We moeten – net als vele andere kleine doelen – nog meer ons best doen om noodzakelijk geld in te zamelen. Hoe dit kan? Door het wegvallen van onze evenementen valt er 80% aan noodzakelijk fondswerving weg. Wij zijn geheel afhankelijk van donaties en acties zodat we de box kunnen bekostigen én kosteloos kunnen schenken aan ouders/ziekenhuizen. 

De jaarlijkse loterij, daar is alle hoop op gevestigd! 

En dat… dat kunnen we niet alleen, maar SAMEN met jullie. 

Lieve ouders, naasten, zorgverleners, vrijwilligers, volgers. 

Help ons helpen!

Steun ons en maak tevens kans op één van prachtige prijzen.

Koop jij ook een aantal lootjes?

Kan je niet doneren? 

Help ons dan door het vergroten van  ons bereik, deel dit bericht of nodig je netwerk uit voor onze pagina.

Dankjulliewel!

#babyverlies #rouw #ditisbabysterfte #babyloss #steun #goeddoel #helponshelpen #stichting #phéron #stilgeboren

Geboortedag Phéron 5 november 2013

Geboortedag Phéron 5 november 2013

Dit allerliefste, mooie, kleine mannetje werd vandaag – zeven jaar geleden -geboren.

Zoveel intense (dubbele) emoties, maar trots voer de boventoon. Voor het eerst ouders, jij maakte ons papa en mama. Voor het eerst jou mogen omarmen, je huid aanraken, je knuffelen en bewonderen, zoals iedere ouder doet bij een levend kindje. Het enige wat ontbrak was je ademhaling, je hartslag. En dat besef deed zeer, zo ontzettend zeer.

Ik dacht dat ik de hele dag zou huilen tot mijn tranen op waren. Maar jij maakt mij stil en vredig. Je gaf mij instant kracht, om alles wat er allemaal nog wel was. En dat was de tijd die wij nog met jou mochten doorbrengen. Dat wij jou mochten koesteren.

Ik wou dat onze ontmoeting een eeuwigheid duurde. Maar de tijd leek nog sneller te gaan dan ooit. Iedere seconde nam ik in mij op.

Jouw mooie gezichtje, je lippen, oortjes, teentjes, handjes. En ik wilde al onze momenten vereeuwigen. Zodat ik later altijd terug kon gaan naar dit gevoel.

Want wat is een week op een heel mensenleven?

Na de afscheidsweek van Phéron kwam ik erachter dat niet iedereen in deze allesverwoestende en immens verdrietige week weet wat er nog wel kan. Terwijl dit zo waardevol kan zijn in een later stadium. Stichting Phéron werd een jaar later opgericht om ouders direct na het verlies te helpen en inspireren bij het maken van herinneringen. Zorgverleners en professionals overhandigen sinds 2016 de Phéron Memory Box vlak na de geboorte. Hiermee kunnen de ouders herinneringen maken en samen momenten creëren.

Op de 7e geboortedag van Phéron kunnen jullie ons steunen met een troostcadeau 💛. Dit jaar hebben we het net als vele andere goede doelen organisaties moeilijker dan ooit. Jullie kunnen ons helpen om ons waardevolle werk te kunnen blijven voortzetten.

10x TROOST biedt hulp met één Phéron Memory Box aan ouders die hetzelfde hartverscheurende verlies meemaken als wij.

SMS TROOST naar 4333 en steun eenmalig met €3,-

Voor het komende kwartaal hebben we 3.000 sms’jes nodig. Kun je niet sms’en? Steun ons dan door dit bericht te delen of steun ons maandelijks vanaf €3,- > http://stichtingpheron.nl/steun-ons/

Dankjulliewel uit de grond van ons hart.
Sharon mama van Phéron

📷 enkele minuten na de geboorte… deze foto maakte mijn zusje met haar ogen dicht, zo dankbaar voor.

5500 keer erkenning in de BRP

5500 keer erkenning in de BRP

Sinds maandag 3 februari dit jaar kunnen ouders met terugwerkende kracht hun stilgeboren baby inschrijven in de BRP.

Tot en met 7 maart zijn ongeveer 5.500 kinderen geregistreerd in het BRP. Het merendeel van de levenloos geboren kinderen zijn bij beide ouders geregistreerd.

Uit cijfers blijkt dat in de eerste 4 dagen (maandag 4 tot en met donderdag 7 februari 2019) ruim 850 levenloos geboren kinderen zijn geregistreerd. Het merendeel van deze levenloos geboren kinderen is bij beide ouders geregistreerd.“Deze wetswijziging is voor veel ouders een emotionele gebeurtenis.  Het belang van deze wetswijziging blijkt wel uit de mooie, positieve media aandacht welke het heeft opgeleverd – RVIG.”

Voor meer informatie over het bijschrijven van uw baby in de BRP, kunt u hier een kijkje nemen.
Bron: RVIG

Liefdevol omzien naar stilgeboren kindjes

Liefdevol omzien naar stilgeboren kindjes

Een wit ledikantje met frisgewassen lakentjes en een wit hemeltje. Het stond al ruim voor de uitgerekende datum – 05-11-2013 – op hem te wachten. Eén nachtje heeft baby Phéron erin gelegen. De laatste nacht voor zijn afscheid. Phéron heeft alleen in de buik van zijn moeder geleefd, hij is een stilgeboren kindje. Zijn ouders, Paul Struik (31) en Sharon Gajadin (32) uit Sneek, hebben ter nagedachtenis aan hem Stichting Phéron opgericht met als voornaamste doel andere ouders van stilgeboren kinderen te ondersteunen en hen te helpen herinneringen te maken.

In de laatste minuten van het samenzijn met hun zoontje, voor het aardse afscheid, keken Paul en Sharon elkaar aan. Ze wisten: we hebben nu twee keuzes. Of het leven lacht ons nooit meer toe of we maken er nog iets moois van, omdat Phéron geen verdrietige ouders zou willen hebben. ,,Dat laatste hebben we aan elkaar en aan Phéron beloofd”, vertelt Sharon. ,,De gedachte dat hij alleen op de wereld was gekomen om intens verdriet en gemis achter te laten, was ondraaglijk.” Niet dat het verdriet weg is, dat is nooit weg. ,,Maar we hebben ervaren dat geluk en verdriet naast elkaar kunnen bestaan.”

Zeventien waren ze toen ze elkaar ontmoetten op het schoolplein. De vonk sloeg over en bleef. Ze gingen samenwonen, trouwden – hij vroeg haar op een Oostenrijkse berg ten huwelijk – kochten een woning en hadden een goede baan. En wat ze zo graag wilden: Sharon raakte zwanger. Het kon niet op.

De zwangerschap verliep voorspoedig. Geen last van kwaaltjes en energie voor tien. Net als de meeste jonge ouders bereidden ze zich voor op het ouderschap. Het babykamertje werd klaargemaakt, ze plaatsten vrolijke foto’s op Facebook en Sharon las alles wat los en vast zat over zwanger zijn. Op één hoofdstuk na. Het laatste, over dat het ook kan misgaan. Dat sloeg ze steevast over.

De verlofperiode was aangebroken. Paul en Sharon waren bij haar ouders aan het eten toen de eerste weeën kwamen. De volgende ochtend sloeg de nesteldrang nog even volop toe. Paul ging stofzuigen en Sharon – goed voorbereid als ze is – zette de eettafel vast klaar met lekkers en hing de kroonluchter vol ballonnen. Blauwe. ,,Ik dacht: yes, ik mag ons kindje straks ter wereld brengen, dat wil ik in alle vreugde doen.”

Rond het middaguur kwamen de weeën om de twintig minuten. Om drie uur had ze er eentje van liefst twaalf minuten. ,,Ik had pijn, maar ik dacht: doorzetten. Alle moeders hebben weeën.” Paul was ongeruster. Die vond het veel te heftig en wilde de verloskundige bellen. ,,Doe maar niet. Dat mag pas als je weeën om de vijf minuten hebt, zei ik nog. Uiteindelijk heeft hij toch gebeld.”

Links bleef het stil

De verloskundige onderzocht eerst Sharon. Haar bloeddruk en lichaamstemperatuur waren prima in orde. ,,‘Geef maar aan waar je het hartje van je kindje altijd hebt gehoord, dan ga ik even luisteren’, zei ze. Phéron lag de laatste zes weken in dezelfde houding in mijn buik, dus ik wist precies waar zijn hartje zat. Links.” Maar links bleef het stil. Ook rechts bleef het stil.

De verloskundige luisterde nog een keer. Op het moment dat ze meer gel op de buik aanbracht, zag Sharon de angst in haar ogen. ,,Ik zag haar denken: waarom lukt het niet? Toen kreeg ik voor het eerst een onbestemd gevoel.’’ De verloskundige ging opnieuw heen en weer met de doptone en ineens was daar heel in de verte een hartslag te horen. Een sprankje hoop. Maar het bleek die van Sharon zelf te zijn.

Kun je een andere echo maken, is er écht geen hartactiviteit meer?

Vervolgens ging alles in een stroomversnelling. De verloskundige spurtte naar beneden om het ziekenhuis te bellen. De honden begonnen te blaffen – wat ze nooit zomaar doen. En Sharon kreeg kippenvel, van haar kruin tot haar tenen. ,,Toen voelde ik: dit is niet goed.”

Ze reden over de rondweg, op weg naar het ziekenhuis. Een rit tussen vrees en hoop. Sharon kreeg een berichtje van haar zusje: ‘Het komt wel goed, Shar’. Op dat moment passeerden ze het crematorium, net nieuw. ,,Ik dacht: Nee, het komt niet goed.”

In het ziekenhuis stond een heel team klaar. Sharon was rustig, alsof het niet echt was bijna. Ze hoorde de gynaecoloog tegen de verloskundige fluisteren: ‘Heeft ze wel door wat er aan de hand is?’ ,,De gynaecoloog ging meteen aan de slag. Na een lange stilte zei ze ineens: ‘Het hartje klopt niet meer’.” Paul moest meteen huilen, bij Sharon kwam alle moederdrift naar boven. Ze ging in de vechtstand. ‘Kun je een andere echo maken, is er écht geen hartactiviteit meer?’, vroeg ze de gynaecoloog. Een tweede echo volgde. Ook nu was de boodschap de verdrietigste die een zwangere vrouw kan horen: het hartje klopt niet.

Vertederde blikken

Het ziekenhuis adviseerde eerst naar huis te gaan en terug te komen wanneer de weeën sneller achter elkaar kwamen. ,,Daar liep ik door het ziekenhuis, mijn dikke buik. Ik kreeg vertederde blikken. Mensen zagen een hoogzwangere vrouw. Niet wetende wat wij wisten. Ik droeg geen leven, ik droeg de dood.”

Thuis stapte Sharon onder de douche. ,,Het water gleed over mijn buik. Drie uur eerder stond ik hier met het euforische gevoel dat ik moeder zou worden. Nu stroomde het water op dezelfde manier over mijn buik, maar voelde ik een intens verdriet.”

Paul zat op de badrand, in zijn hoofd was hij al met het verlies bezig. Sharon was juist heel erg in het hier en nu. ,,Ik moest nog bevallen van Phéron. Dat wilde ik heel bewust doen. Ik heb hem negen maanden met liefde onder mijn hart gedragen, ik wilde hem met een nog grotere liefde op de wereld zetten. Ik wist, wij krijgen geen geluk maar verdriet bij zijn geboorte, maar ik voelde mij sterk. Ik wilde hem beschermen en de regie in eigen hand houden. Alles wat we nu nog met hem zouden meemaken, zou onze herinnering vormen. Dat stond voor mij voorop. Ik wilde niet al met het aardse afscheid bezig zijn. Hij zat nog in mijn buik.”

,,We gaan er een mooie week van maken, beloofde ik Phéron. Elk moment wilde ik onthouden, ik voelde me zo’n eenheid met hem. Paul snapte dat. We moeten nu sterk zijn, zei ik. Eerst bevallen en onze zoon ontmoeten. Daarna mogen onze emoties de overhand nemen.”

Een sprankje hoop

’s Avonds gingen ze terug naar het ziekenhuis. In de nacht viel het Sharon ineens in: wat als ze het mis hebben? Misschien leeft hij toch nog. Weer een sprankje hoop. ,,Pas als ik hem zelf had gezien en gevoeld, zou ik geloven dat hij was overleden.”

De volgende ochtend op 5 november 2013 om vier minuten over elf werd Phéron geboren. Een prachtig, volmaakt kindje. ,,Het enige wat hij nog hoefde te doen, was ademen. Ik werd verscheurd door twee emoties. Aan de ene kant was ik trots. Ik was moeder! Tegelijk was ik zo enorm verdrietig. Waarom adem je niet? Waarom adem je toch niet?”

Ze wilde Phéron meteen tegen zich aan, hem omarmen en knuffelen nu hij nog zo lekker warm was. ,,Een uur en een kwartier heb ik zo met hem gezeten in de wetenschap dat ik straks een leven lang zonder hem moest. Het noodlot had toegeslagen, de dood is onomkeerbaar.”

We waren trots. We wilden iedereen onze prachtige zoon laten zien.

Via het ziekenhuis kwam iemand van Stichting Make a Memory langs om foto’s van Phéron te maken. ,,Ik twijfelde of ik dat wilde, we hadden zelf al veel foto’s gemaakt vanaf de geboorte. Uiteindelijk hebben we het toch gedaan. Achteraf zijn we er heel mee, ze zijn een mooie herinnering aan Phéron.”

Via een achteruitgang verlieten ze ’s avonds het ziekenhuis. Sharon in een rolstoel, Paul liep achter haar aan met in zijn handen mandje met onder een wit lakentje hun eerstgeborene. ,,Het was zo intens. Wat heb ik toen gehuild. Ik dacht, als ik straks de auto instap, is het eerste liedje dat ik op de radio hoor van Phéron. Iets wat hij tegen ons wil zeggen.”

If I could, I would stay (Als ik kon, bleef ik) van Krezip klonk het. ,,Bedankt, zei ik tegen Phéron. Bedankt dat je had willen blijven als je dat had gekund.”

Weer kwamen ze langs het crematorium. Waar ze eerder nog tussen vrees en hoop leefden, was die vrees nu definitief geworden. ,,Dat ik daar mijn eigen kind naartoe zou moeten brengen, dat had ik nooit gedacht.”

Omringd door knuffeltjes

Thuis hebben ze Phéron eerst het hele huis laten zien, zodat hij overal in huis zou zijn geweest. Ze legden hem in zijn box, in de woonkamer. Omringd door knuffeltjes. ’s Nachts sliepen ze bij hem. Wie wilde, was welkom. ,,We waren trots. We wilden iedereen onze prachtige zoon laten zien. Mensen mochten Phéron ontmoeten en afscheid nemen.’’

In die dagen hebben ze voor hem gezorgd. Ze gaven hem kusjes, aaiden over zijn wangetje, praatten tegen hem en trokken zijn mutsje recht. Ze maakten foto’s, veel foto’s en video’s. Alles wat alle kersverse ouders doen.

De laatste dag voor zijn crematie wilden ze alleen met hem zijn. Geen bezoek meer. Ze schreven beiden een brief aan hun zoon. Ze bedankten Phéron dat hij hen ouders had gemaakt. Hij zou altijd hun eerste zoon zijn, schreef Paul. En mocht hij ooit een broertje of een zusje krijgen, mogen die dan met jouw speelgoed spelen?, zo vroeg hij aan zijn zoon. Want zo gaat dat in gezinnen: als je met het speelgoed van een ander wilt spelen, hoor je dat eerst te vragen.

Die laatste nacht thuis sliep Phéron in zijn eigen bedje – een familieledikantje. Zijn huidje was nog kwetsbaarder geworden. ,,Het was echt tijd om afscheid te nemen.” In zijn mandje, door zijn oma liefdevol opgemaakt met bloemen, legden ze verfafdrukken van hun handen, die van zijn nana (opa), oma, tantes en oom, en de pootafdrukken van de honden. Erin legden ze Phéron, gewikkeld in een zacht, wit dekentje. ,,We vonden het een nare gedachte dat hij de reis naar boven alleen moest maken. Nu droegen we hem symbolisch mee omhoog.” Om het mandje knoopte Sharon een kanten strik uit haar trouwboeket. ,,Wat zag hij er lief uit. Een prachtige engel…”

Op 11 november – de uitgerekende datum – om vier minuten over elf – het tijdstip van geboorte – was de crematie van Phéron. Een intiem afscheid. Het liedje Somewhere over the rainbow werd voor hem gedraaid. ,,We wilden hem hoop en vertrouwen meegeven.” Daar, bij zijn mandje, besloten Paul en Sharon ook dat Phéron niet alleen verdriet kwam brengen, maar vooral liefde.

Letterlijk hartenpijn

In de eerste week was er leegte. Alle zingeving was weg. Sharon had letterlijk hartenpijn. Ze ging op zoek naar informatie over babysterfte. Ze schrok van de cijfers die ze tegenkwam. Vier keer per dag overlijdt er een baby voor, tijdens of na de geboorte. En dan gaat het alleen nog maar om de baby’s vanaf 22 weken zwangerschap.

Ze zocht contact met lotgenoten via Lieve Engeltjes en sprak daar met ouders die om uiteenlopende redenen geen herinneringen aan hun kindje hadden gemaakt. Sharon ontdekte dat op dit gebied een wereld te winnen viel. Vier weken na het overlijden van Phéron zei ze tegen Paul: ,,We gaan iets doen voor die ouders, wij zijn daar krachtig genoeg voor.”

In 2014, op Phérons eerste verjaardag, richtten ze Stichting Phéron op. Ze begonnen vanuit het zolderkamertje, zoals dat dan gaat. Ze organiseerden lotgenotenbijeenkomsten en Sharon ging langs zorginstellingen om haar ervaringen te delen. In 2016 maakten twaalf ziekenhuizen in Nederland gebruik van de zogeheten Phéron Memory Box, met daarin handvatten om herinneringen te maken: zoals klei voor een voet- of handafdrukje, een kokertje voor een haarplukje, een fotolijstje, een handgemaakte knuffel, gemaakt door een van de – inmiddels achttienhonderd – vrijwillige hakers.

Tegenwoordig reikt Stichting Phéron in samenwerking met dertig ziekenhuizen, waaronder de Friese, deze vorm van nazorg aan. Sharon is de drijvende kracht achter de stichting, ze houdt zich met diverse vrijwilligers bezig met de algehele organisatie: het voorlichten van ouders en betrokkenen, het steunen bij babyverlies, het creëren van (h)erkenning van de impact ervan, het delen van kennis door scholing en het werven van fondsen.

Sinds april vorig jaar heeft de stichting een eigen plekje aan het Kleinzand in Sneek. Vandaaruit wordt nu gewerkt. Het is de bedoeling dat het pand een inloopfunctie krijgt. ,,Niet dat mensen nu niet welkom zijn, hoor’’, haast Sharon zich te zeggen. Geregeld stapt er iemand binnen. ‘Steun bij babyverlies’ staat ook op de vlag.

Oudere generaties

Ook ouderen stappen over die drempel. ,,Vroeger was babyverlies een taboe, er werd niet over gesproken. Ouders mochten hun kindje vaak niet zien want dat zou niet goed voor ze zijn, werd dan gezegd. De kindjes werden na de geboorte meteen gescheiden van hun ouders, sommigen wisten niet eens of ze een jongen of een meisje hadden gekregen. Voor die generaties geldt vaak dubbel verdriet: en ze zijn een kindje verloren en ze mochten er niet over praten.”

Graag zou ze die oudere generaties meer bereiken met haar stichting. Bijvoorbeeld door iets in verzorgingshuizen te kunnen betekenen, denkt ze hardop. ,,Juist in die laatste levensfase ga je je leven overdenken en komt er ruimte voor bezinning en diepgeworteld verdriet.”

Een taboe is het niet meer zozeer, maar nog steeds is babyverlies een onderwerp waarbij mensen zich niet comfortabel genoeg voelen om over te praten. ,,Dat komt ook omdat niet iedereen goed beseft wat de impact van het verlies van een kind is.”

Drie jaar geleden kregen Paul en Sharon hun tweede zoontje. Tijdens die zwangerschap namen ze zich voor: wij hebben op dit kindje gewacht, wij mogen nu niet angstig zijn, wij moeten dit kindje nu alle liefde laten voelen. Opnieuw werden ze ouders. Opnieuw waren er tranen. Maar nu ook van geluk. ,,Wat waren we blij met de komst van Phyllon, maar tegelijk was er het verdriet om onze oudste zoon.”

Phéron blijft als een rode draad door het leven van het gezin gaan. ,,Als je je ouders verliest, verlies je een verleden. Als je je partner verliest, verlies je een heden maar als je een kind verliest, verlies je een toekomst. En dat gemis komt altijd terug, in alles wat je doet.”

Erkenning

Vanaf 3 februari van dit jaar wordt het voor ouders mogelijk om hun levenloos geboren kind te registeren in de Basisregistratie Personen (BRP). De Eerste Kamer stemde eind vorig jaar in met een wetswijziging om dit mogelijk te maken. De nieuwe wet, die met terugwerkende kracht ingaat, is het gevolg van een breed gesteund initiatief van ouders van een doodgeboren kind. Zij zien de opname van hun kind in de Basis Registratie Personen van de overheid als een vorm van erkenning.

Stichting Phéron is afhankelijk van donaties, giften, sponsoring en bijdragen uit fondsen. Voor meer informatie of hulp http://stichtingpheron.nl/

Bron: Friesch Dagblad 
Auteur: Jitske Leidelmeijer
Foto: Niels de Vries

De feestdagen zonder je baby

De feestdagen zonder je baby

In het blog van vandaag vertelt Margriet over hoe zij de feestdagen zonder haar geliefde zoon Lars heeft ervaren.

December, voor de derde keer sinds Lars er niet meer is, gingen we de maand december in. In het jaar 2016, het jaar dat Lars geboren en overleden is, hebben we gedaan alsof kerst en oud & nieuw niet bestonden en zijn we samen gaan skiën. Voor toen was dat de beste keuze en het voelt nog steeds heel goed dat we dat hebben gedaan, maar nu Rens, het broertje van Lars, alweer 1 jaar is gaan we alle dagen gewoon weer vieren zoals we dat altijd deden.

Alleen hoe doe je dat om Lars niet voorbij te gaan, om Rens niet voorbij te gaan, om je familie niet voorbij te gaan en om ook jezelf niet voorbij te gaan.

Sinterklaas
Soms overvalt het verdriet en gemis je in een keer. Dat valt niet te plannen. Al denk ik soms van wel. Zo hoopte ik op een enorme huilbui aan de top van de Mont Ventoux toen ik naar boven was gefietst om geld in te zamelen voor Make a Memory, maar als je die huilbui te graag wilt gebeurt het niet. En op de verjaardag van Rens bleef ik ook dapper staan. Alleen nu met het bezoek van Sinterklaas en de pieten op het werk van oma overviel het me. Ik had zeker aan Lars gedacht en vond het moeilijk dat er geen cadeau voor Lars kon zijn. Alleen had ik me niet bedacht dat het missen zo zou inslaan toen  ik in een volle zaal met blije en zingende mensen en kinderen zat en de pieten zwaaiend en dansen binnen kwamen gevolgd door Sinterklaas. Ik kreeg tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel. Hier had Lars bij moeten zijn. Bij het zinnetje ‘en er zijn geen stoute kinderen bij’ dacht ik alleen maar: en Lars is er ook niet bij..

Thuis hebben we hem er wel veel bij betrokken en hebben we zijn schoentje er weer bij gezet en gezorgd voor cadeautjes in de zak voor bij zijn grafje. Ook werden we nog verast door cadeautjes voor Lars door familieleden en je kunt je vast voorstellen dat ik 100 maal blijer ben met een cadeautje voor Lars dan voor mezelf.

Kerst
Zelf doen wij niet meer aan het versturen van kerstkaarten dus we krijgen er ook niet meer zoveel en dat is prima zo. Het doet mij toch alleen maar pijn omdat Lars niet wordt genoemd.  Ik snap het helemaal hoor dat er in de kaart niet meer iets over Lars wordt gezegd nu 2,5 jaar later, maar ook zijn naam staat niet meer op de envelop. Het is nu: Wouter, Margriet en Rens. Ook dat snap ik, want wij wonen met zijn drieën en vieren samen kerst, maar Lars hoort ook bij ons. We zijn een gezin van vier. Ik las liever familie de Jong, wat ook werd gedaan, want dan kan ik hem zelf invullen.

Ook met kerst werd er weer door familie aan Lars gedacht en dat doet me zo goed, want natuurlijk vraag ik me van te voren af of er nog aan hem wordt gedacht en of hij opgenoemd zal worden. Zelf wilden we met beide families voor de kerstdiners langs Lars zijn grafje om een kaarsje aan te steken bij onze kleine vent.  Op deze manier betrekken we Lars erbij, denken we aan hem en hebben we dit jaar ook van de kerst kunnen genieten.

Oud&Nieuw
Dit is ook een tijd waarin we elk jaar weer bij Lars stil staan. Zo moeilijk als het jaar 2016 afsluiten wordt het nooit meer, maar om weer een jaar af te sluiten doet me herinneren aan hoelang het alweer geleden is dat Lars bij ons was. Die week die wij met hem mochten beleven raakt steeds verder weg en het missen wordt niet minder. Nu hebben we naast ons verdriet ook veel geluk. Dat dat naast elkaar kan bestaan en dat je dat zo kunt voelen heb ik ervaren in het jaar 2018.

We steken dit jaar, net als vorig jaar op 1 januari om 00.00 uur, een vuurpijl in de lucht speciaal voor onze lieve kleine Lars.

Over Lars
Na een voorspoedige zwangerschap van 40 weken en 4 dagen is Lars thuis geboren. Wat het mooiste moment van hun leven had moeten zijn, veranderde in een nachtmerrie, want Lars was slap en bewoog niet. “Hij had ernstig zuurstoftekort gehad tijdens de bevalling, wat tijdens de bevalling niet waar te nemen was. Lars heeft nog een week in het VU Academisch ziekenhuis in Amsterdam gelegen waar hij een koeltherapie kreeg om hersenbeschadiging tegen te gaan. Helaas liet de MRI-scan zien dat dat niet was gelukt. Zijn hersenen waren op de ergst mogelijke manier beschadigd. Hij zou blind en doof zijn, niet kunnen lopen, niet kunnen slikken en hoogstwaarschijnlijk pijn hebben”. Aangezien Lars geen kans op een gelukkig en pijnloos leven zou hebben, is door de doctoren besloten om de intensieve behandeling te stoppen. Lars is op 20 mei bij Margriet op de borst en in de armen van haar en Wouter overleden.

Margriet is trotse mama van Lars* en Rens. Lars is op 13 mei 2016 geboren en op 20 mei 2016 overleden, aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort tijdens de geboorte. Rens is het broertje van Lars en werd 30 oktober 2017 geboren. Margriet heeft na het verlies van Lars initiatief genomen om ouders te helpen bij het maken van persoonlijke tastbare herinneringen. Via de website Lovelars kun je kijken naar de verschillende mogelijkheden hiervoor zoals, herinneringsknuffels gemaakt van kleding van je kindje of gepersonaliseerde lichtjes.